Σοσιαλιστική Προοπτική

Ποιοι είμαστε και τι θέλουμε

Η Σοσιαλιστική Προοπτική είναι ένας νέος, από τα κάτω δομημένος, ανεξάρτητος και ακηδεμόνευτος πολιτικός φορέας, με σαφή ταυτότητα, προσανατολισμό και στόχους.

Σημείο εκκίνησης αποτέλεσε η συνάντηση κατ’ ουσίαν νέων ανθρώπων που διακίνησαν το Δεκέμβριο του 2013 ένα δισέλιδο προσκλητήριο για τη συγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2014, παρουσιάσθηκε στην Αθήνα η ιδρυτική διακήρυξη η οποία αποτελεί τη βάση της ιδεολογικής, πολιτικής μας συγκρότησης.

Ως σοσιαλιστές τηρούμε μια καθαρή, αδιαπραγμάτευτη στάση απέναντι στα «μνημόνια» και την κυβερνητική πολιτική, απέναντι σε όσους τη διαμόρφωσαν, την υποστηρίζουν, ή την επικροτούν. Διαμορφώνουμε ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, σε πλήρη ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη Ευρωζώνη, τις δυνάμεις που αποδομούν τα επιτεύγματα του εργατικού, κοινωνικού κινήματος και αντιστρατεύονται το όραμα της δημοκρατικής, κοινωνικής, ουμανιστικής, οικολογικής και αλληλέγγυας Ευρώπης.

Ως δημοκράτες αντιμαχόμαστε το φασισμό, και τον εκχυδαϊσμό του παραπαίοντος πολιτεύματος. Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια του λαού και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του. Επιδιώκουμε μια εθνοσυνέλευση για τη ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση τις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της γνήσιας δημοκρατίας και της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Ως γνήσια πατριώτες υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που αμφισβητούνται και υπονομεύονται από τη διεθνή καπιταλιστική κερδοσκοπία και τις εθνοφασίζουσες δυνάμεις, εντός και εκτός της Χώρας. Αντιμαχόμαστε τον ακραίο επιθετικό εθνικισμό, ως ιδεολογικοπολιτική αντίθεση στον πατριωτισμό στην συνεργατική εκδοχή του. Αποκλείουμε την όποια επικοινωνία με πρόσωπα ή ομάδες που εκφράζουν ρατσιστικές απόψεις, υπερασπίζονται πρακτικές των έμφυλων διακρίσεων και του σεξισμού.

Προτάσσουμε την κοινωνική ηθική της ελευθερίας και του πολίτη, αποκαλύπτουμε τις κλεπτοκρατικές πρακτικές του παλαιοκομματικού καθεστώτος, τις πατρωνίες και τις πελατειακές σχέσεις. Σε καμία περίπτωση συνεργασία με όσους συνδέονται με οικολογικές καταστροφές ή πριμοδοτούν πολιτικές που προκαλούν μη αναστρέψιμες καταστροφές.

Το  κριτήριο ενός νέου πολιτικού ήθους συνοδεύει τις επιλογές μας. Οι λυκοσυμμαχίες, σε όποιο επίπεδο, δεν μας εκφράζουν και δεν μας αφορούν.

Στις 10 Μαΐου 2014 διενεργήθηκε στο Βόλο, στο πρώτο Εργατικό Κέντρο της Χώρας, η πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Σοσιαλιστικής Προοπτικής. Εκπρόσωποι από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τις Σέρρες, τη Λάρισα, το Βόλος, τα Τρίκαλα, την Βέροια, τη Λειβαδιά και αλλού ενέκριναν το καταστατικό, ορίσανε τη σύνθεση του 11-μελούς εκτελεστικού γραφείου και διατύπωσαν την πολιτική στόχευση και τη δράση του πολιτικού μας κινήματος

Η πρότασή μας για τη διέξοδο από την κρίση συμπυκνώνεται στα εξής:

α) κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων,

β) διαγραφή του επαχθούς και απεχθούς χρέους που επέβαλλε στην πατρίδα μας το διεθνές σύστημα τοκογλυφίας,

γ) αντιστροφή ιδιωτικοποιήσεων και παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από την εξειδίκευση και την ποιότητα, αντί για την κλίμακα και συγκεντροποίηση,

δ) οικολογική μεταδόμηση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας,

ε) αποκατάσταση του κύρους, του ρόλου και της πλήρους αυτονομίας των εργατικών συνδικάτων σε μια ισχυρή δημοκρατία,

στ) οι συλλογικοί κοινωνικοί θεσμοί πρέπει να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και αυτόνομα – σε αντικατάσταση του σαθρού και φαύλου Πολιτικού Συστήματος, ο Νέος Καταστατικός Χάρτης της Χώρας πρέπει να περιλαμβάνει και θεσμούς άμεσης δημοκρατίας,

ζ) θεσμική εξυγίανση του συστήματος πληροφόρησης και «εκδημοκρατισμό των συχνοτήτων» – αξιοποίησή τους από κοινωνικές συλλογικότητες και διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ.

η) ανύψωση του πολιτιστικού-πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού και  ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για μια ανοικτή στην κοινωνία, δημόσια Παιδεία, παράγοντα δημοκρατίας και ελευθερίας,

θ) δημόσιο σύστημα υγείας και θα ασφάλισης που θα καλύπτει τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Το αδιέξοδο των υποτακτικών της τρόικας και των κομπάρσων της νεοφιλελεύθερης διεθνούς επιβεβαιώνει το τέλος τους που έρχεται.

Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία οφείλουμε να συγκροτήσουμε τον πολιτικό μας φορέα, παράγοντα ενός κοινωνικού-πολιτικού μετώπου, καταρχήν για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων δυναστών και την αποτροπή των ακροδεξιών σεναρίων, στη συνέχεια για την παραγωγική, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ισόρροπη ανάπτυξη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Ανταποκρινόμαστε στην αρχική μας επιδίωξη, την συγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου. Καλούμε όλους όσους ταυτίζονται με τα οράματα μιας δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας, όσους αρνούνται να συμφιλιωθούν με το διαρκές όνειδος της μετατροπής της πατρίδας μας σε αποικία χρέους ενός άνομου διεθνούς συστήματος κερδοσκοπίας.

 

Δεν υπάρχει άλλοθι. Οι συνθήκες το απαιτούν. Αυτό είναι το «χρέος μας» και οφείλουμε να το εκ-πληρώσουμε.

Περισσότερα από τον συντάκτη

Σοσιαλιστική Προοπτική

Αφήστε ένα σχόλιο