Δελτία Τύπου Επικαιρότητα Πολιτική Σοσιαλιστική Προοπτική

Δελτίο Τύπου για τα 100 χρόνια από τη Γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου

Εκατό Χρόνια από τη Γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου

 

 

Συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Η Σοσιαλιστική Προοπτική τιμά τη μνήμη του μεγάλου ηγέτη και ιδρυτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ο οποίος, το 1981 με την πανηγυρική ψήφο του ελληνικού λαού, σχημάτισε την πρώτη και μόνη πραγματικά Αριστερή Κυβέρνηση της χώρας.

 

Επί πρωθυπουργίας του αναβαθμίστηκε το κύρος της χώρας και δόθηκε η δυνατότητα σε κοινωνικές δυνάμεις που μετά τον εμφύλιο βρίσκονταν στο περιθώριο της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας να επανέλθουν στο προσκήνιο της ιστορίας, βαθαίνοντας τη δημοκρατία και ανοίγοντας νέους δρόμους μέσα από την κοινωνική απελευθέρωση προς τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.

 

Ορόσημο στην ιστορία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος υπήρξε η απόφαση της 5ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής για την πραγμάτωση της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας, η οποία ήρθε σε συνέχεια της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με την οποία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αγωνίζονταν για τους ακόλουθους στόχους:

  • Εθνική Ανεξαρτησία
  • Λαϊκή Κυριαρχία
  • Κοινωνική Απελευθέρωση
  • Δημοκρατική Διαδικασία

 

Η γραμμή αυτή που εντάσσονταν στη στρατηγική επιλογή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για το δημοκρατικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό, αναγόρευε το Μαζικό Κίνημα σε κύριο μοχλό των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στη χώρα και ταυτόχρονα βοηθούσε στη δημιουργία μιας πλατιάς συμμαχίας όλων των εργαζομένων, όλων των εκμεταλλευομένων Ελλήνων, με βασικό μοχλό αυτής το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το οποίο μέσα σε εφτά χρόνια από την ίδρυσή του κερδίζει τις εκλογές του 1981 και σχηματίζει Κυβέρνηση.

 

Η εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση σήμανε το πραγματικό τέλος του εμφυλιοπολεμικού κλίματος με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, την ηθική και οικονομική αποκατάσταση των αγωνιστών και την ελεύθερη είσοδο στη χώρα όσων Ελλήνων ζούσαν εξόριστοι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης από την εποχή του εμφυλίου πολέμου. Την περίοδο αυτή ψηφίζονται μερικά από τα πλέον προοδευτικά νομοθετήματα τα οποία εκδημοκρατικοποιούν το Συνδικαλιστικό Κίνημα και εκσυνχρονίζουν το Οικογενειακό Δίκαιο. Αυξάνονται οι κοινωνικές παροχές, δημιουργείται για πρώτη φορά Εθνικό Σύστημα Υγείας και το σπουδαιότερο προωθούνται και στηρίζονται νομοθετικά συμμετοχικοί θεσμοί που δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στα όργανα των επιχειρήσεων που εργάζονται.

 

Δυστυχώς τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη σοσιαλιστική, δημοκρατική, πατριωτική παρακαταθήκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ προσπαθούν να τον οικειοποιηθούν σήμερα ασήμαντοι επίγονοι, οι οποίοι παρέδωσαν τη χώρα και τον λαό βορά στα νύχια των τοκογλύφων δανειστών υιοθετώντας πολιτικές που καμία σχέση δεν είχαν με τα πεπραγμένα της πρώτης και μόνης αριστερής διακυβέρνησης στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

 

Αποτελεί προσβολή για το πρόσωπο του ηγέτη της προοδευτικής παράταξης η προσπάθεια της κ Γεννηματά να ταυτίσει την παρακαταθήκη του Ανδρέα με τα έργα και τις ημέρες της δικής της πολιτικής και των συνεργατών της στο θνησιγενές ΚΙΝΑΛ, αλλά και η προσπάθεια    του σημερινού Πρωθυπουργού να αναδειχθεί ως «συνεχιστής» αυτής της παράδοσης. Εμείς εκείνο που έχουμε να απαντήσουμε στην κ Γεννηματά  είναι «Αιδώς Αργείοι».

Περισσότερα από τον συντάκτη

Σοσιαλιστική Προοπτική

Αφήστε ένα σχόλιο