Δελτία Τύπου Διεθνή Επικαιρότητα Οικονομία` Πολιτική

Δελτίο Τύπου για τις Πολιτικές Εξελίξεις στην Ιταλία

Καταδίκη του Προεδρικού Πραξικοπήματος στην Ιταλία

Η άρνηση του Προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα να αποδεχθεί τη συγκρότηση της δημοκρατικά εκλεγμένης νέας κυβέρνησης δηλώνοντας μάλιστα ανερυθρίαστα ότι ο λόγος της επιλογής του είναι ο ευρωσκεπτικιστικός προσανατολισμός της, συνιστά ένα καταδικαστέο πραξικόπημα και θυμίζει ανάλογες περιπέτειες στην Ευρώπη και στη χώρα μας από το σχετικά πρόσφατο παρελθόν.

Αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της βαθύτατης περιφρόνησης προς τη λαϊκή βούληση και τη δημοκρατία από τους θεσμούς της Ευρωζώνης και δείχνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει μεταβληθεί σε έναν μηχανισμό επιβολής, με κάθε τρόπο, της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

Για δύο σχεδόν δεκαετίες η Ιταλία υποφέρει από την πολιτική λιτότητας που την έχει καθηλώσει σε χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, ανισότητα και μετανάστευση της νεολαίας. Χρειάζεται δημοσιονομική χαλάρωση, με μείωση της φορολογίας και δημόσιες επενδύσεις, ώστε να αρχίσει να ανασαίνει η οικονομία της. Ακριβώς αυτό όμως θέλουν να της απαγορεύσουν η ΕΕ, η ΟΝΕ και οι εγχώριοι εκπρόσωποί τους στο ιταλικό πολιτικό σύστημα.

Πιστεύουμε κι ελπίζουμε ότι ο ιταλικός λαός θα απορρίψει τον εκβιασμό. Σε αυτήν την κατεύθυνση εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας.

Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα είναι καθοριστικές για το πολιτικό μέλλον της Ιταλίας και ολόκληρης της ΕΕ, ανοίγοντας ένα καινούργιο δρόμο για την Ελλάδα και άλλες χώρες που βιώνουν τη φτωχοποίηση και το αδιέξοδο της σημερινής ΕΕ. Και η χώρα μας πρέπει επειγόντως να απαλλαγεί από την επιβαλόμενη κατάσταση ειδικής οικονομικής ζώνης. Για το σκοπό αυτό απαιτείται ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας που θα στηρίζεται στη λαϊκή βούληση και τη δημοκρατία.

Περισσότερα από τον συντάκτη

Σοσιαλιστική Προοπτική

Αφήστε ένα σχόλιο