Δελτία Τύπου Διεθνή Επικαιρότητα Πολιτική

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Η μη-λύση είναι κακή, η οποιαδήποτε λύση είναι χειρότερη.

 

Μετά την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και αυτής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στους Ψαράδες Πρεσπών, η Σοσιαλιστική Προοπτική ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της ως πολιτικό υποκείμενο και τοποθετείται δημοσίως, καθαρά και ολοκληρωμένα σχετικά με το ζήτημα το οποίο ταλανίζει, μεταξύ άλλων, την πολύπαθη περιοχή της Χερσονήσου του Αίμου.

Από θέση αρχής, οι σοσιαλιστές υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και στρατευόμαστε στην υπόθεση της σοσιαλιστικής μετεξέλιξης της κοινωνίας, η οποία συνυφίσταται με την προώθηση του αλληλοσεβασμού και της ειλικρινούς, αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας των λαών. Υπό αυτό το πρίσμα είμαστε πρωτοπόροι στην ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικών, υπερβατικών, βιώσιμων λύσεων σε διεθνή ζητήματα, υπερασπιζόμενοι τα λαϊκά δίκαια, ξεκινώντας προφανώς από αυτά της Πατρίδας μας.

Σε όλην την προηγούμενη πορεία μας, η Σοσιαλιστική Προοπτική υπερασπίστηκε την ανάγκη επίλυσης των επιμέρους διαμαχών στη Βαλκανική μέσα από την άμεση επικοινωνία και συνεργασία των λαών της, ειδικότερα μάλιστα αυτής που αναγεννήθηκε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ανεξαρτητοποίηση της ΠΓΔΜ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε διατυπώσει σαφώς τις θέσεις μας: μπορεί η αντιπαράθεση να κορυφώνεται στο όνομα του γειτονικού κράτους – ως προς το οποίο αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να συνάδει με το δικαίωμα των γειτόνων μας στη συνέχειά τους στη διευρυμένη γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας, έτσι όπως αυτή καθορίστηκε στο πλαίσιο της οθωμανικής περιόδου – αλλά υπάρχει η βαθύτερη ουσία του προβλήματος, η οποία συνίσταται στους άνομους αλυτρωτισμούς που καθίστανται εργαλείο προώθησης των αντιλαϊκών, (νεο-) ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που προκύπτουν έξω από τη Βαλκανική και συναντιούνται με τους ντόπιους εκφραστές των, εθνοφασίστες και τοποτηρητές-εκμεταλλευτές.

Ενόψει λοιπόν των πολιτικών διεργασιών που θα ακολουθήσουν στις δύο χώρες μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών, εκφράζουμε τις σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις μας. Η συμφωνία, που επιταχύνθηκε προς δικαίωση των εν προκειμένω συγκλινουσών γερμανικών και ΝΑΤΟϊκών επιδώξεων, δεν κλείνει τις ουσιαστικές εκκρεμότητες, αλλά στην πραγματικότητα τις παρατείνει διευρυνόμενες. Οι σημαντικές πτυχές της ως προς την αναγνώριση της «μακεδονικής» εθνικότητας και της «μακεδονικής» γλώσσας αναπτερώνουν τους αλυτρωτισμούς των γειτόνων εργαλειοποιώντας τους έτσι στα χέρια όποιων θέλουν να παρέμβουν άνομα και αντιλαϊκά στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, προσβάλεται το δικαίωμα του ελληνικού λαού στη συνέχεια της μακεδονικής ταυτότητας από την αρχαιότητα έως σήμερα, ανοίγοντας επιπρόσθετα πληγές που αν κακοφορμίσουν θα ενισχύσουν περαιτέρω τις εθνοφασίζουσες τάσεις στην Ελλάδα.

Για μια ακόμη φορά, η εξυπηρέτηση των κοινοτικών και των ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων κακοποιεί τις υφιστάμενες, ιστορικές πληγές στη Χερσόνησο του Αίμου και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια προς επιδείνωση αυτών. Την ίδια στιγμή οι πειθήνιοι τοποτηρητές πείθονται και προσπαθούν να πείσουν κι εμάς ότι προσφέρουν φιλολαϊκές και φιλειρηνικές υπηρεσίες. Σε αντίθεση με αυτούς, όπως προφανέστατα σε αντίθεση και με τους κάθε λογής εγχώριους αντιδραστικούς κύκλους, η Σοσιαλιστική Προοπτική θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την άμεση και αμοιβαίως επωφελή συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό των λαών της Βαλκανικής, για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Σε αυτήν την πορεία είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συναντηθούμε με όλες τις πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

 

Περισσότερα από τον συντάκτη

Σοσιαλιστική Προοπτική

Αφήστε ένα σχόλιο