Άρθρογραφία Δελτία Τύπου Επικαιρότητα Πολιτική Σοσιαλιστική Προοπτική

Μετά τις Εκλογές τι;

24 Ιουνίου 2019

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις Εκλογές τι;

 

Στις 10 Ιούνη, την ημέρα της επίσημης προκήρυξης των εθνικών εκλογών  για τις 7 Ιουλίου 2019, η Σοσιαλιστική Προοπτική εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, παραμένουσα σταθερή στη πολιτική της πρόταση που υποστηρίζει με επιμονή και τεκμηρίωση πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, απεύθυνε κάλεσμα στις δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας να διατυπώσουν καθαρά και αδιαπραγμάτευτα την πρόθεσή τους ως προς τα βασικά διακυβεύματα για την ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία στη χώρα μας, για το κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Δυστυχώς η εξελισσόμενη προεκλογική περίοδος και η δημόσια συζήτηση που διενεργείται δεν συμβάλλει στην ανάδειξη των εν λόγω ζητούμενων. Οι βασικοί διεκδικητές της ψήφου του ελληνικού λαού παρασύρονται στο πολιτεύεθαι της επικοινωνίας, του φαίνεσθαι, της ατάκας και των «celebrities», όπως ακριβώς βολεύει κι επιβάλλουν τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Aκόμη κι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο κάλεσμα που απευθύναμε, εμείς είμαστε ενάντια στη συμπαιγνία των εκπροσώπων του πιο στυγμού νεοφιλελεύθερου προγράμματος σε συνεργασία με τους διάφορους πρόθυμους χαμαιλέοντες και τις ακροδεξιές καρικατούρες, απέναντι στην εμμονική περιοριστική πολιτική των υπερβολικών ελλειμμάτων, ή ο ενδοτισμός στα αλλότρια συμφέροντα. Επιπρόσθετα η πολιτική και εκλογική καταδίκη των νεοναζί πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυγχάνοντας την αποπομπή τους από τα έδρανα του Ελληνικού κοινοβουλίου. Επιμένουμε σε μια πολιτική ισχυροποίησης του δημοκρατικού, προοδευτικού και πατριωτικού χώρου, στην ενίσχυση των προοδευτικών, δημοκρατικών και ριζοσπαστικών σχημάτων.

Οι έλληνες πολίτες οφείλουν να ανταποκριθούν στη δημοκρατική τους υποχρέωση στις 7 Ιουλίου. Οφείλουν να προσέλθουν στις κάλπες. Πολύ δε περισσότερο οφείλουν να θυμηθούν τη μνημονιακή περίοδο που διανύουμε, όλους τους πρόθυμους συντελεστές των βίαιων, αντικοινωνικών, αντιαναπτυξιακών και εντέλει αντιλαϊκών αλλαγών που θεσπίστηκαν και ισχύουν. Όλοι μαζί μπορούμε να συγκροτήσουμε την εναλλακτική πολιτική πρόταση στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας!

Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι οι ερχόμενες εκλογές θα αναδείξουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την πολύπαθη πατρίδα μας. Ούτε και οι περιφερειακές ή διεθνείς εξελίξεις προδιαγράφουν ελπιδοφόρες καταστάσεις. Μάλλον το ανάποδο. Για αυτόν τον λόγο, η 8η Ιουλίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την απαρχή σημαντικών διεργασιών σε ολόκληρο το «προοδευτικό φάσμα» προς ανάδειξη των επίδικων της επόμενης ημέρας και διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών με πρώτη στόχευση την απομάκρυνση νεοφιλελευθέρων και των δορυφόρων τους από την κυβερνητική εξουσία

Έχουμε λοιπόν την ιστορική υποχρέωση να παλέψουμε για την προοδευτική κάλυψη του διευρυνόμενου πολιτικού κενού. Καλούμαστε όλοι να συμβάλλουμε στη συγκρότηση του πολιτικού υποκειμένου, το οποίο θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος μιας ρεαλιστικής, εφικτής εναλλακτικής της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της ειρήνης, της ανεξαρτησίας των λαών, αλλά και της διαπολιτισμικής συνεννόησης και συνεργασίας, εντέλει αυτής της ίδιας της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Περισσότερα από τον συντάκτη

Σοσιαλιστική Προοπτική

Αφήστε ένα σχόλιο