Άρθρα Μελών Άρθρογραφία Επικαιρότητα

Ο Κορονοϊός και το Δόγμα του ΣΟΚ

Covid19- Capitalism

Με τη λήψη αυστηρών μέτρων που περιόρισαν και την ελάχιστη οικονομική δραστηριότητα και απομόνωσαν τους ανθρώπους στα σπίτια τους, φορτώνοντας τους  την ευθύνη για τη μη διάδοση του ιού, η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία και ταυτόχρονα να καλύψει τα κενά που παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο σκόπιμα ο Καπιταλισμός της Καταστροφής άφησε  να καταρρεύσει με το γελοίο επιχείρημα, ότι για δημοσιονομικούς λόγους θα πρέπει να αντικατασταθεί από ιδιώτες παρόχους. Η επιχειρηματολογία αυτή υιοθετήθηκε πλήρως από τους δανειστές και αποτυπώθηκε και στα μνημόνια μετά από απαίτηση των μεγαλογιατρών και των οικονομικών δολοφόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Θα θυμούνται οι φίλοι αναγνώστες αυτού του άρθρου τις κραυγές  διάφορων νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων, πολιτικών, δημοσιογράφων ενάντια στους εργαζομένους στο Σύστημα Υγείας τους οποίους αποκαλούσαν τεμπέληδες και καλούσαν την τότε Κυβέρνηση να τους απομακρύνει και να κλείσει ακόμα και μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες. Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά απέλυσε επτά χιλιάδες γιατρούς. Σήμερα, μπροστά στην ανθρώπινη καταστροφή, τους αποθεώνει βάζοντας μάλιστα τη σύζυγό του να τους χειροκροτεί από τα μπαλκόνια. Δυστυχώς όμως για τον κο Μητσοτάκη το τεράστιο αυτό πρόβλημα δεν λύνεται με γλυκανάλατες αμερικανιές, αλλά με πράξεις που ενδεχομένως καταρρίπτουν τα νεφιλελεύθερα στερεότυπα με τα οποία προσπαθούσαν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους πριν την εκδήλωση της πανδημίας.  

Η Κυβέρνηση για να είναι συνεπής με όσα υπόσχεται για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας πρέπει να συνεργαστεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και να υλοποιήσει άμεσα τις προτάσεις τους για πρόσληψη σε μόνιμη βάση πάνω από τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό. Ακόμη οφείλει να επιτάξει κρεβάτια από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, να προμηθευτεί άμεσα το υγειονομικό υλικό που είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις πρωτοβάθμιες δομές περίθαλψης (τοπικές ομάδες υγείας και κέντρα υγείας) και τέλος να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια εισόδου στα δημόσια νοσοκομεία ιδιωτών με την μορφή των περιβόητων ΣΔΙΤ.

Οι μέχρι τώρα ενέργειές της όμως δεν μας πείθουν ότι θα προχωρήσει σε αυτά τα οποία υπόσχεται. Αντίθετα φαίνεται πως χρησιμοποιεί την κρίση για να ικανοποιήσει τους μεγαλογιατρούς και τους κλινικάρχες. Γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να δώσει ο ΕΟΠΥΥ διπλάσια αποζημίωση στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊου, ( δηλαδή από 800 ευρώ στα 1600 ευρώ ημερησίως!).

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας θα ξοδέψει το εξωφρενικό ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κοροναϊό. Η δαπάνη που εγκρίθηκε την Τρίτη ως επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας στον ΕΟΠΥ αφορά στην «αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων – κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού», σύμφωνα με την επίσημη απόφαση. Εύλογα θα αναρωτηθεί ο καθένας εάν αυτή ήταν η “συνεργασία και βοήθεια του ιδιωτικού τομέα της Υγειας”, την οποία διατυμπάνιζαν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια όλο αυτό το διάστημα. Αυτήν ήταν η «επίταξη» που η Κυβέρνηση ήταν έτοιμη να κάνει;

Και μπορεί η κα Μαρέβα σύζυγος του Πρωθυπουργού, με την προτροπή του συζύγου της, να αναπέμπει ύμνους στους ήρωες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υπάρχουν όμως άλλοι δημόσιοι παράγοντες και κυβερνητικά στελέχη που εξακολουθούν να θεωρούν την αγορά πανάκεια και να επιμένουν στην ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα περιορισμό λειτουργία της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  η κα Μιράντα Ξαφά, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και νυν Σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα όσα δήλωσε στο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Agora II. Δεσμώτες»: «Εγώ πιστεύω ότι δεν χρειάζονται κρατικά νοσοκομεία. Μπορούν όλα να είναι ιδιωτικά. Είναι ανίκανος επιχειρηματίας το κράτος, δεν πρέπει να διαχειρίζεται τίποτα». Για να εκπληρώσει τη ρήση της κ Ξαφά,  η Κυβέρνηση που προωθούσε την ιδιωτικοποίηση όρισε σκανδαλωδώς, πριν από μερικούς μήνες, πλήθος ακατάλληλων, βάσει βιογραφικών, προσώπων στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Και μάλιστα, όπως παραδέχτηκε ένα εξ αυτών των προσώπων, ο 80χρονος πολιτευτής της ΝΔ κος Πατέρας, το «αντάλλαγμα» είχε συμφωνηθεί προεκλογικά με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Στήριξη στις εκλογές έναντι θέσης στο νοσοκομείο. Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απολέσει.

Δυστυχώς ζούμε στον αστερισμό του Καπιταλισμού της Καταστροφής τον οποίον υπηρετεί με υποδειγματική συνέπεια ο κος Μητσοτάκης  και οι συνεργάτες του, οι οποίοι με περισσή μαεστρία χρησιμοποιούν το δόγμα του ΣΟΚ προκειμένου να καθηλώσουν τον κόσμο ώστε να μην μπορεί να αντιδράσει στα μέτρα που παίρνονται σε βάρος του και που θα διαμορφώσουν τη μετά πανδημίας εποχή. Για να εξηγούμε δεν αναφέρομαι σε αυτά που επιβάλλονται από την επιστημονική κοινότητα, τα οποία όλοι οφείλουμε να ακολουθούμε. Αναφέρομαι στην επαναφορά της πολιτικής επιστράτευσης, στις απολύσεις, στην περικοπή των μισθών και σε όσα άλλα ο ΣΕΒ και το ΔΝΤ δεν μπορούσαν να επιβάλλουν σε ομαλές συνθήκες. Αλλάζουν το εργασιακό τοπίο, φτωχαίνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, οι οποίοι μάλιστα θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης. 

Το 2010 πιαστήκαμε εξ απήνης και δεν αντιδράσαμε, για αυτό και μπόρεσαν να περάσουν τα μνημόνια. Σήμερα που οι κινήσεις τους  είναι γνωστές πρέπει να αποτινάξουμε το φόβο και να αντιδράσουμε. Διαφορετικά μας περιμένει άλλη μια δεκαετία τουλάχιστον φτώχειας και εξαθλίωσης.

Σπύρος Κότσιας, Μέλος του ΕΓ της Σοσιαλιστικής Προοπτικής.

Αθήνα 26.03.2020

Περισσότερα από τον συντάκτη

Σοσιαλιστική Προοπτική

Αφήστε ένα σχόλιο