Οικονομία` Πολιτική Πολιτισμός Σοσιαλιστική Προοπτική

Η Ιδρυτική Διακήρυξη της Σοσιαλιστικής Προοπτικής, 2014

Η Σοσιαλιστική Προοπτική είναι ένας νέος, από τα κάτω δομημένος, ανεξάρτητος και ακηδεμόνευτος πολιτικός φορέας, με σαφή ταυτότητα, προσανατολισμό και στόχους.

Σημείο εκκίνησης αποτέλεσε η συνάντηση κατ’ ουσίαν νέων ανθρώπων που διακίνησαν το Δεκέμβριο του 2013 ένα δισέλιδο προσκλητήριο για τη συγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου (www.xreosmas.org).

Στις 27 Φεβρουαρίου 2014, παρουσιάσθηκε στην Αθήνα η ιδρυτική διακήρυξη η οποία αποτελεί τη βάση της ιδεολογικής, πολιτικής μας συγκρότησης (www.sopro.gr)

Ως σοσιαλιστές τηρούμε μια καθαρή, αδιαπραγμάτευτη στάση απέναντι στα «μνημόνια» και την κυβερνητική πολιτική, απέναντι σε όσους τη διαμόρφωσαν, την υποστηρίζουν, ή την επικροτούν. Διαμορφώνουμε ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, σε πλήρη ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη Ευρωζώνη, τις δυνάμεις που αποδομούν τα επιτεύγματα του εργατικού, κοινωνικού κινήματος και αντιστρατεύονται το όραμα της δημοκρατικής, κοινωνικής, ουμανιστικής, οικολογικής και αλληλέγγυας Ευρώπης.

Ως δημοκράτες αντιμαχόμαστε το φασισμό, και τον εκχυδαϊσμό του παραπαίοντος πολιτεύματος. Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια του λαού και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του. Επιδιώκουμε μια εθνοσυνέλευση για τη ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση τις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της γνήσιας δημοκρατίας και της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Ως γνήσια πατριώτες υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που αμφισβητούνται και υπονομεύονται από τη διεθνή καπιταλιστική κερδοσκοπία και τις εθνοφασίζουσες δυνάμεις, εντός και εκτός της Χώρας. Αντιμαχόμαστε τον ακραίο επιθετικό εθνικισμό, ως ιδεολογικοπολιτική αντίθεση στον πατριωτισμό στην συνεργατική εκδοχή του. Αποκλείουμε την όποια επικοινωνία με πρόσωπα ή ομάδες που εκφράζουν ρατσιστικές απόψεις, υπερασπίζονται πρακτικές των έμφυλων διακρίσεων και του σεξισμού.

Προτάσσουμε την κοινωνική ηθική της ελευθερίας και του πολίτη, αποκαλύπτουμε τις κλεπτοκρατικές πρακτικές του παλαιοκομματικού καθεστώτος, τις πατρωνίες και τις πελατειακές σχέσεις. Σε καμία περίπτωση συνεργασία με όσους συνδέονται με οικολογικές καταστροφές ή πριμοδοτούν πολιτικές που προκαλούν μη αναστρέψιμες καταστροφές.

Το  κριτήριο ενός νέου πολιτικού ήθους συνοδεύει τις επιλογές μας. Οι λυκοσυμμαχίες, σε όποιο επίπεδο, δεν μας εκφράζουν και δεν μας αφορούν.

Στις 10 Μαΐου 2014 διενεργήθηκε στο Βόλο, στο πρώτο Εργατικό Κέντρο της Χώρας, η πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Σοσιαλιστικής Προοπτικής. Εκπρόσωποι από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τις Σέρρες, τη Λάρισα, το Βόλος, τα Τρίκαλα, την Βέροια, τη Λειβαδιά και αλλού ενέκριναν το καταστατικό, ορίσανε τη σύνθεση του 11-μελούς εκτελεστικού γραφείου και διατύπωσαν την πολιτική στόχευση και τη δράση του πολιτικού μας κινήματος (www.sopro.gr).

Η πρότασή μας για τη διέξοδο από την κρίση συμπυκνώνεται στα εξής:

α) κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων,

β) διαγραφή του επαχθούς και απεχθούς χρέους που επέβαλλε στην πατρίδα μας το διεθνές σύστημα τοκογλυφίας,

γ) αντιστροφή ιδιωτικοποιήσεων και παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από την εξειδίκευση και την ποιότητα, αντί για την κλίμακα και συγκεντροποίηση,

δ) οικολογική μεταδόμηση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας,

ε) αποκατάσταση του κύρους, του ρόλου και της πλήρους αυτονομίας των εργατικών συνδικάτων σε μια ισχυρή δημοκρατία,

στ) οι συλλογικοί κοινωνικοί θεσμοί πρέπει να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και αυτόνομα – σε αντικατάσταση του σαθρού και φαύλου Πολιτικού Συστήματος, ο Νέος Καταστατικός Χάρτης της Χώρας πρέπει να περιλαμβάνει και θεσμούς άμεσης δημοκρατίας,

ζ) θεσμική εξυγίανση του συστήματος πληροφόρησης και «εκδημοκρατισμό των συχνοτήτων» – αξιοποίησή τους από κοινωνικές συλλογικότητες και διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ.

η) ανύψωση του πολιτιστικού-πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού και  ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για μια ανοικτή στην κοινωνία, δημόσια Παιδεία, παράγοντα δημοκρατίας και ελευθερίας,

θ) δημόσιο σύστημα υγείας και θα ασφάλισης που θα καλύπτει τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Το αδιέξοδο των υποτακτικών της τρόικας και των κομπάρσων της νεοφιλελεύθερης διεθνούς επιβεβαιώνει το τέλος τους που έρχεται.

Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία οφείλουμε να συγκροτήσουμε τον πολιτικό μας φορέα, παράγοντα ενός κοινωνικού-πολιτικού μετώπου, καταρχήν για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων δυναστών και την αποτροπή των ακροδεξιών σεναρίων, στη συνέχεια για την παραγωγική, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ισόρροπη ανάπτυξη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Ανταποκρινόμαστε στην αρχική μας επιδίωξη, την συγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου. Καλούμε όλους όσους ταυτίζονται με τα οράματα μιας δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας, όσους αρνούνται να συμφιλιωθούν με το διαρκές όνειδος της μετατροπής της πατρίδας μας σε αποικία χρέους ενός άνομου διεθνούς συστήματος κερδοσκοπίας.

 

Δεν υπάρχει άλλοθι. Οι συνθήκες το απαιτούν. Αυτό είναι το «χρέος μας» και οφείλουμε να το εκ-πληρώσουμε.

 

 

Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» θεωρεί ότι, από τη σημερινή ιστορική δοκιμασία μπορεί να εξέλθει η χώρα και ο λαός μας με τις λιγότερες απώλειες μόνο μέσω παραγωγικών και εποικοδομητικών συγκρούσεων των πολιτικών και κοινωνικών της δυνάμεων. Σε αυτό το σημείο έχουν αποτύχει πλήρως όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς του τόπου, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους.

Το “Σχέδιο των ελάχιστων προτεραιοτήτων” της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής» εδράζει σε μια βασική παραδοχή, ότι δηλαδή η ελληνική κοινωνία χρειάζεται αλλαγή κοινωνικού και παραγωγικού υποδείγματος, καθώς και αλλαγή πολιτικού πολιτισμού.

Υποστηρίζουμε και εργαζόμαστε για έναν πολιτικό πολιτισμό που δε θα φοβάται και δε θα ευτελίζει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Αντίθετα πιστεύουμε στη σκληρή, αλλά γόνιμη, αντιπαράθεση γύρω από ιδέες και προτάσεις που αφορούν τα ζωτικά συμφέροντα του ελληνικού λαού και, κυρίως, των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν τα πάνδεινα αυτή την περίοδο.

Το «Σχέδιο Ελαχίστων Προτεραιοτήτων Μεταβατικής Περιόδου» τίθεται σε δημόσια συζήτηση, καλώντας του πολίτες και κυρίως τη νέα γενιά, να εμπλακεί ενεργά στους προβληματισμούς για την πολιτική, οικονομική, ηθική και πνευματική αναγέννηση της πατρίδας μας.

Ήλθε η στιγμή να επιστρατεύσουμε τη μέγιστη δυνατή φαντασία μας και να κινηθούμε με τον απαραίτητο ρεαλισμό.

 

Ι. Άμεσος εκδημοκρατισμός του συστήματος πληροφόρησης στην κατεύθυνση μιας ισχυρής, πραγματικής δημοκρατίας.

Στις παρούσες συνθήκες της κρίσης το καθεστωτικό σύστημα πληροφόρησης έχει μετατραπεί σε κύριο πρόβλημα της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος: αποκρύπτει συστηματικά, συγχέει ηθελημένα, παραπλανεί μεθοδικά, ψεύδεται ασύστολα, αποπροσανατολίζει εγκληματικά, τρομοκρατεί κυνικά, εκβιάζει απροσχημάτιστα, εξυπηρετεί ανεπιφύλακτα άνομα συμφέροντα. Δυναμιτίζει εν τέλει προκλητικά την «αρχή της δημοσιότητας», προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας ενός συντεταγμένου δημοκρατικού συστήματος. Η δημοκρατία μας χωλαίνει, ΚΑΙ εξαιτίας του κολοβού συστήματος πληροφόρησης, λόγω του ελέγχου του από εξωθεσμικούς παράγοντες.

Ο αγώνας για ελεύθερη και ανοικτή δημοσιότητα είναι καθημερινός και συνεχής και αποτελεί συμβολή στη διαμόρφωση ενός άλλου πολιτικού πολιτισμού στην κατεύθυνση μιας ισχυρής δημοκρατίας.

Προτεραιότητες: α) ανασυγκρότηση σε νέες βάσεις του συστήματος πληροφόρησης των δημόσιων, ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, β) αναθεώρηση όλων των διατάξεων του πλαισίου λειτουργίας των εμπορικών μέσων ενημέρωσης,

 

ΙΙ. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των θεσμών της δημοκρατίας και για τη βελτίωση των λειτουργιών της.

Προτείνουμε, απαιτούμε και συμβάλλουμε με τις ιδέες, τις προτάσεις και την πολιτική μας δράση στη συγκρότηση μιας ισχυρής, πραγματικής δημοκρατίας, ενάντια στην κατάσταση εξαίρεσης που έχουν επιβάλλει πραξικοπηματικά οι διεθνείς κερδοσκόποι και η «τρόικα».

Προτεραιότητες: Συθέμελη, συνταγματική μεταρρύθμιση με α) αποδέσμευση της δικαστικής εξουσίας από οποιουδήποτε τύπου εξάρτηση και παρέμβαση, β) δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου, γ) ενίσχυση και ανάπτυξη όλων των θεσμών του κοινοβουλίου, και εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός των λειτουργιών του, δ) καθιέρωση της απλής αναλογικής και κατάργηση των ορίων εκλογής εκπροσώπων στο εθνικό κοινοβούλιο, καθώς και καταμερισμός των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε πιο μικρές και εποπτεύσιμες, ε) διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, στ) εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και διάλυση των φασιστικών θυλάκων, ζ) ενίσχυση των επιστημονικών ιδρυμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας στην κατεύθυνση συμβολής τους στην ανάπτυξη της δημοκρατικής συνείδησης και του δημοκρατικού φρονήματος του ελληνικού λαού, η) ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποτελεσματική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος (αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, συμμετοχικός προϋπολογισμός κ.α.), θ) εκσυγχρονισμός και εκδημοκρατισμός της δημόσιας διοίκησης: δημόσιοι οργανισμοί που θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται αυτόνομα και να βελτιώνονται «αυτορρυθμιζόμενοι» («οργανισμοί που σκέφτονται»), ι) προώθηση θεσμικών αλλαγών που ενισχύουν την άμεση δημοκρατία, τη συμμετοχή και συμβολή των πολιτών στην πολιτική και κοινωνική, οικονομική εξέλιξη.

 

ΙΙΙ. Αγωνιζόμαστε για ισχυρή κοινωνικά δημοκρατία

Η συμβολή των θεσμών εκπροσώπησης των πολιτών σε μια σύγχρονη ισχυρή δημοκρατία οφείλει να είναι διαρκής και ενεργή και οι συλλογικοί φορείς οφείλουν να έχουν σημαντικό ρόλο, πέρα από κορπορατίστικες αντιλήψεις και συντεχνιακές πρακτικές.

Προτεραιότητες: α) Θεσμική αποκατάσταση του ρόλου των εργατικών συνδικάτων στην ελληνική κοινωνία με την καθιέρωση ενός νέο νομικού πλαισίου που θα διασφαλίζει την αυτονομία τους, θα αποτρέπει τον έλεγχό τους από την κυβέρνηση, τα κόμματα και την εργοδοσία, β) κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και διαταγμάτων και ανάδειξη ενός νέου νομικού περιβάλλοντος που θα αφορά στις σχέσεις εργοδοσίας και εργαζομένων, θα διασφαλίζει και θα ενισχύει τα δικαιώματα της εργασίας, γ) ενίσχυση του ρόλου των πολιτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών συνομαδώσεων των πολιτών, αποφεύγοντας την εμπλοκή του κράτους στη λειτουργία τους, στην κατεύθυνση αποτελεσματικότερης λειτουργίας του πολιτεύματος, διεύρυνσης της δημοκρατίας και ποιοτικής της βελτίωσης μέσω του ελέγχου των αυθαιρεσιών της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, δ) ενίσχυση του ρόλου των συνεταιρισμών και όλων των οργανώσεων που συμβάλλουν στην πρόοδο και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

 

  1. IV. Μεριμνούμε για τη διαρκή πρόσβαση και συμβολή της πατρίδας μας στη σύγχρονη, οικουμενική γνώση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μη-περιθωριοποίηση μας σε σχέση με τις διεθνείς τεχνολογικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις.

Οι προηγούμενες ενότητες του Σχεδίου βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα έχει άμεση πρόσβαση στη διαρκώς εξελισσόμενη, οικουμενική γνώση, θα μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζετε στο μέτρο του δυνατού σε αυτές. Πρόκειται για το κλειδί ανάκαμψης της ελληνικής κοινωνίας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται επιμονή και διαρκής προσπάθεια για να μην απολέσουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Προτεραιότητες: α) ανακοπή του όποιου ρεύματος brain drain προς το εξωτερικό, β) αντιστροφή ακραίων ταξικών διαφορών στο σύστημα της εκπαίδευσης – παιδεία για όλη τη νεολαία, πρόσβαση στη σύγχρονη γνώση για όλους τους πολίτες γ) αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος, διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα του και διασύνδεση του με την οικονομία και την κοινωνία, δ) προσανατολισμός στην ευρύτερη προσπάθεια για την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας του ελληνικού λαού και όλων των  κατοίκων της χώρας.

 

  1. V. Προτείνουμε την οικολογική μεταδόμηση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σε ευρεία κλίμακα (συνδέεται άμεσα με τη γνώση και αποτελεί ασφαλή αφετηρία εκκίνησης για την αναπτυξιακή ανόρθωση της χώρας).

Η οικολογική μεταδόμηση συνδέεται μέσω της σύγχρονης γνώσης με όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας – κυρίως στη μικροκλίμακα των τοπικών κοινωνιών: βιομηχανία, βιοτεχνία, συνεταιρισμοί, μικρές γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες, εναλλακτικές τουριστικές μονάδες, ενέργεια, κατασκευές, κατοικία και αστικές υποδομές, υδάτινα αποθέματα και χρήση τους κ.α.

Προτεραιότητες: Η άμεση εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών (τοπικοί φορείς, πρωτοβουλίες πολιτών, ερευνητικά ιδρύματα, ιδιώτες, συνεταιρισμοί κλπ) σε έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό, θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μορφών «εναλλακτικής» χρηματοδότησης και φορολογικής μεταρρύθμισης που θα περιλαμβάνει και στοιχεία «εναλλακτικής σεισάχθειας».

 

  1. VI. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της επαρχίας της χώρας αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής» και συνδέεται άμεσα με το σχεδιασμό για την οικολογική μεταδόμηση της ελληνικής οικονομίας.

Η εντεινόμενη, υψηλή συγκέντρωση στα αστικά κέντρα, κλασικό φαινόμενο σε κοινωνικοοικονομικά υποανάπτυκτες χώρες, αποδεικνύει την απόλυτη αποτυχία των πολιτικών της τελευταίας τριακονταετίας. Αποτέλεσμά της είναι η ερήμωση της ελληνικής επαρχίας,

Στον αντίποδα είναι το παράδειγμα άλλων χωρών, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επαρκείς υποδομές στην επαρχία και αποτελεσματικές δομές περιφερειακής ανάπτυξης, οι οποίες καταλήγουν σε μια πιο ισορροπημένη χωρικά κατανομή της παραγωγής και των υπηρεσιών και, ως εκ τούτου, μια πιο ισορροπημένη κατανομή των θέσεων εργασίας.

Η μετατόπιση της μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην επαρχία και στις αγροτικές περιοχές, ο συναρτώμενος αναπροσανατολισμός του μοντέλου της αγροτικής παραγωγής και η ανάπτυξη ενός νέου, σύγχρονου και αυτόνομου συνεταιριστικού κινήματος, αποτελούν κύριοι στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής:  αποτελεσματικός και δίκαιος αναδασμός, ερευνητικές πρωτοβουλίες και πιλοτικές εφαρμογές, μετάδοση σύγχρονων μεθόδων που σέβονται την περιβαλλοντική ισορροπία, διαφυλάττουν και προωθούν στη διεθνή αγορά την εξειδικευμένη ποιότητα και την παραδοσιακή ιδιαιτερότητα.

Η γεωγραφικά και λειτουργικά στενότερη σύνδεση των τριών τομέων – πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής – η οποία γεννά καθετοποιημένα παραγωγικά συστήματα, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό της γεωργίας στην καλλιέργεια αγροδιατροφικών προϊόντων, καθώς και τη μεταποίηση και την ποιοτική αναβάθμισή τους, θα αξιοποιήσει τα φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και θα συμβάλει σημαντικά σε μια αύξηση του ΑΕΠ με πραγματικό αντίκρισμα. Την ίδια στιγμή, θα αφυπνιστούν οι δημιουργικές δυνάμεις των αγροτικών περιοχών και της ελληνικής επαρχίας, οι οποίες, αναπτυσσόμενες, θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες της πραγματικής ανάπτυξης της χώρας.

 

VII. Προτείνουμε το πεδίο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της κοινωνικής πολιτικής να ενταχθεί σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικής δραστηριότητας.

Ένας τομέας δαπανηρός για κάθε εθνική οικονομία μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε πηγή εσόδων. Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο υψηλής ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με εναλλακτικές μορφές διαβίωσης και τουρισμού για άτομα της τρίτης ηλικίας, για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, με επενδύσεις στον τομέα της γηριατρικής  κλπ.

Προϋποθέσεις: α) ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω του εκσυγχρονισμού των υπολειμμάτων του, δωρεάν για όλους που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, χωρίς καμιά εξαίρεση, β) ενίσχυση εθνικής φαρμακοβιομηχανίας και προώθηση δομών κοινωνικού ελέγχου της, γ) συνδυαστική χρήση των αποτελεσμάτων από άλλα πεδία σχεδιασμού.

 

VIIΙ. Η συνεργατική αντίληψη μας για τις σχέσεις των λαών και δη των λαών που βρίσκονται σε γειτονία μπορεί ανά περίπτωση να εντάξει πολλούς από αυτούς τους επιμέρους σχεδιασμούς στο πλαίσιο στοχευμένων διακρατικών συνεργασιών.

Η ευημερία και η ποιότητα ζωής του ελληνικού λαού εξαρτάται εν πολλοίς και από την ευημερία και την ποιότητα ζωής των γειτονικών λαών.

Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» παλεύει για τα δίκαια και τα ζωτικά συμφέροντα του ελληνικού λαού και συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη και την ειλικρινή συνεργασία όλων των χωρών και των λαών της περιοχής.

Προτεραιότητες: α) προϋπόθεση για την καλή συνεργασία είναι η γνώση του περιβάλλοντος που δρα και «κινείται» η χώρα μας, υπό αυτή την έννοια είναι απαραίτητη η διασφάλισή της μέσω συγκεκριμένων θεσμών (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα). Επιβάλλεται να ενισχυθούν αυτοί οι θεσμοί όπου υφίστανται και να ιδρυθούν νέοι σε όσα πεδία έρευνας κρίνονται απαραίτητοι, β) η συνεργατική αντίληψη είναι οραματική, αλλά είναι εξίσου ρεαλιστική, έτσι θεωρούμε ότι στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε η στρατιωτική θωράκιση της χώρας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, όπως αναγκαίος είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός μιας πολιτικής εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα συνδέονται με την οικονομία της χώρας και την μελλοντικής της ασφάλεια. Στην παρούσα φάση αρκεί η διάσωση και η παραγωγική επέκταση των σχετικών εθνικών βιομηχανιών, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα τους.

 

VIIΙΙ.Στρατηγικός στόχος μας ο Σοσιαλισμός

Η Εθνική Ανεξαρτησία, η Λαϊκή Κυριαρχία και η Κοινωνική Χειραφέτηση παραμένουν οι αδιαπραγμάτευτες πολιτικές και ιδεολογικές σταθερές μας, προσδιορίζουν τους επί μέρους στόχους μας και αποτελούν την απάντηση στην αποθέωση της αγοράς, την αλαζονεία και τον κυνισμό των υποστηρικτών της.

Η ενίσχυση της δημοκρατίας, ο έλεγχος του ασύδοτου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου στο πλαίσιο μιας κοινωνικά και περιβαλλοντικά ισόρροπης ανάπτυξης, η διεύρυνση του «πνευματικού» εθνικού προϊόντος και η εξύψωση της καλλιέργειας του ελληνικού λαού είναι η σοσιαλιστική απάντηση στη σήψη του εγχώριου παλαιοκομματικού καθεστώτος και στη κρίση του καπιταλισμού.

Η κοινωνικοποίηση και αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής, η μετατροπή της οικονομίας της αγοράς σε μια δημοκρατικά καθοδηγούμενη κοινωνική οικονομία που θα αποτελέσει πηγή ευημερίας για όλους και παράγοντα πολύπλευρης ολοκλήρωσης  του ανθρώπου και της κοινωνίας του, βρίσκεται στον πυρήνα του στρατηγικού μας στόχου. Σε αυτήν τη βάση αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση του ανθρώπου και των συλλογικών του ενώσεων, τάξεων και λαών.

Σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και στις κυρίαρχες αστικές δυνάμεις είναι εκείνο του πολιτισμού και της καθημερινότητας. Το καπιταλιστικό υπόδειγμα ανάπτυξης υποτάσσει και εμπορευματοποιεί όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής και της πολιτιστικής πράξης διασφαλίζοντας την πολιτική και κοινωνική του νομιμοποίηση και τις συνθήκες της απρόσκοπτης αναπαραγωγής του.

Η εμπορευματοποίηση της κουλτούρας και της καθημερινότητας στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης συνοδεύεται από έντονα στοιχεία κιτς και χυδαιότητας, τα οποία παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις στη χώρα μας. Αιτία, ότι τα κυρίαρχα κοινωνικά στρώματα και η κυρίαρχη πολιτική ελίτ, τυχοδιωκτικές και χωρίς ιστορικό βάθος, αποδύονται σε έναν στείρο μιμητισμό των χειρότερων εκδοχών της κυρίαρχης σε όλο τον κόσμο εμπορευματοποιημένης κουλτούρας.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στις τέχνες και τα γράμματα μέχρι την αρχιτεκτονική και την αστική καθημερινότητα είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμες. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να κινητοποιήσουμε όλα τα αποθέματα πολιτισμού που διαθέτει η χώρα και να ενισχύσουμε τη δημιουργία νέων, τα οποία θα αποτελέσουν παρακαταθήκες για τις επόμενες γενιές.

Η  ελληνική κοινωνία οφείλει να βρει το συγχρονισμό της στην παρούσα ιστορική συγκυρία και να μπολιάσει την ιστορική και πολιτισμική της παράδοση με τα σύγχρονα ρεύματα και τις επιρροές από τους άλλους πολιτισμούς και να νοηματοδοτήσει τον καθημερινό βίο των πολιτών με τις αρχές και τις αξίες μιας κοινωνίας ελευθερίας, δικαιοσύνης, ίσων ευκαιριών και «πνευματικής»  ανάπτυξης του ατόμου.

Ως πολιτικό κίνημα που θεωρεί τον καθημερινό πολιτισμό και την καλλιέργεια του λαού ως μια από τις σημαντικές προτεραιότητες του και, οπωσδήποτε, απαραίτητη προϋπόθεση για τη στρατηγική μας επιλογή του σοσιαλισμού, θα συμβάλλουμε για τη δημιουργία συνθηκών «πολιτισμού για όλους».

Οφείλουμε να επαναφέρουμε στο επίκεντρο της συζήτησης την προοπτική του σοσιαλιστικού οράματος, στην κοινωνική και στην οικολογική του διάσταση, και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε έμπρακτα στην εφαρμογή του, στη βάση των αρχών της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.

Περισσότερα από τον συντάκτη

Σοσιαλιστική Προοπτική

Αφήστε ένα σχόλιο