Εκδηλώσεις

Η σημασία των συμφωνιών TTIP και CETA για την Ελληνική Κοινωνία και Πολιτεία

Στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων που διοργανώνει η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), υποστηριζόμενη από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου, η πρώτη για το 2017 θα δοθεί από μένα, ως Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και Αντιπρόεδρος της ASECU (Ένωσης Οικονομικών Πανεπιστημίων Νότιας & Ανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας Ζώνης), την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και ώρα 19:00, μιλάει ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης με θέμα:

 

«Η σημασία των συμφωνιών TTIP και CETA για την Ελληνική Κοινωνία και Πολιτεία»

 

Εκτός από την προσέλευση όσων μπορούν, παρακαλώ όπως η συνημμένη πρόσκληση/αφίσα προωθηθούν ως εξής:

 

– Ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας.

– Προώθηση στη λίστα των email από το μητρώο (Ειρήνη και Νίκος).

– Προώθηση στις προσωπικές επαφές του / της καθενός -μιας.

– Προώθηση στη λίστα των email που στέλνουμε τα δελτία τύπου μας (Νίκος). Μάλιστα για την προώθηση αυτή, ο Νίκος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ακόλουθο κείμενο που αποτελεί και το ΔΤ του ΑΠΘ:

 

«H Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), υποστηριζόμενη από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου, σας προσκαλεί στη διάλεξη του Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και Αντιπρόεδρου της ASECU (Ένωσης Οικονομικών Πανεπιστημίων Νότιας & Ανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας Ζώνης) Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και ώρα 19:00, με θέμα «Η σημασία των συμφωνιών TTIP και CETA για την Ελληνική Κοινωνία και Πολιτεία».

Οι συμφωνίες CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) και TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) διαμορφώνουν το πλαίσιο συγκρότησης του ενιαίου διατλαντικού οικονομικού χώρου. Η πρώτη έχει υπογραφεί, βρίσκεται στο στάδιο της εφαρμογής και καθορίζει το πλέγμα των εμπορικών και κεφαλαιακών σχέσεων μεταξύ του Καναδά και της ΕΕ. Η δεύτερη τελεί υπό διαπραγμάτευση και θα ολοκληρώσει την ενοποίηση των αγορών της ΕΕ και της NAFTA.

Βεβαίως εκτός της καθαρά οικονομικής διάστασής τους έχουν πολύ σημαντικές κανονιστικές και πολιτικές πτυχές και προεκτάσεις, τόσο για τις ενδοκοινοτικές, όσο και για τις διεθνείς εξελίξεις. Μάλιστα οι διατυπωμένες θέσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ αναζωπυρώνουν τη σχετική συζήτηση διεθνώς.

 

Δυστυχώς, αν και οι εν λόγω συμφωνίες έχουν τεράστια σημασία για την κοινωνία μας και για τον διεθνή προσανατολισμό της Ελλάδας, ο σχετικός εγχώριος δημόσιος διάλογος υστερεί. Στην κάλυψη αυτού του κενού φιλοδοξεί να συμβάλλει η μεθαυριανή εκδήλωση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Α.Π.Θ.»

Περισσότερα από τον συντάκτη

Σοσιαλιστική Προοπτική

Αφήστε ένα σχόλιο