Δελτία Τύπου Σοσιαλιστική Προοπτική

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΥ ΚΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ «ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/12/2019

Στις 18 Δεκέμβρη 2019, τέσσερις μήνες μετά την εσπευσμένη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για τον διορισμό των νέων μελών του (12 Αυγούστου 2019), το νεοσύστατο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) επιτέλεσε την «αποστολή» του. Με την απόφασή του να δώσει πράσινο φως στην απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, ντρόπιασε την ιστορία του Συμβουλίου εξυπηρετώντας το πολιτικό προσωπικό που τους διόρισε και προσκυνώντας στα μυωπικά, άνομα, εγωιστικά, κατασκευαστικά συμφέροντα.

Η νέα Κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αυτήν του Δήμου Θεσσαλονίκης δείχνουν πλέον ξεκάθαρα τις προτιμήσεις τους. Η επιλογή της απόσπασης των αρχαιοτήτων που μεθοδεύεται από αυτούς που θέλουν να κερδοσκοπήσουν, για μια ακόμη φορά, στην πλάτη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και εις βάρος της προοπτικής της βιώσιμης ανάπτυξής της, αποτελεί πρόκληση για κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

Το τραγελαφικό της επιχειρηματολογίας των κερδοσκόπων και των πολιτικών σφουγγοκωλάριων τους είναι ότι, εκμεταλλευόμενοι τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των  Θεσσαλονικέων, προτάσσουν ως δικαιολογία την αργοπορία του έργου αν εφαρμοστεί η λύση της παραμονής των αρχαιοτήτων στη θέση τους (in situ). Δεν λένε όμως ότι η επαναφορά της λογικής της απόσπασης είναι αυτή που θα προκαλέσει ουσιαστικά περαιτέρω καθυστέρηση, γεγονός το οποίο άλλωστε αποκαλύπτει τις πραγματικές επιδιώξεις των αχόρταγων συμφεροντολόγων: την είσπραξη των ρητρών που θα προκληθούν!

Η διατήρηση των αρχαίων στη θέση τους στο σταθμό της Βενιζέλου καταδεικνύει σεβασμό σε ένα μεγάλο αρχαιολογικό εύρημα, συνάδει με την έγκαιρη ολοκλήρωση του Μετρό και αποτελεί επένδυση για το μέλλον της ανάπτυξης της περιοχής. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Για τον λόγο αυτό η Σοσιαλιστική Προοπτική:

  • εκφράζει τη στήριξή της στη νεοσύστατη «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», καθώς και σε όποιες άλλες τοπικές, εθνικές ή διεθνείς πρωτοβουλίες αντίστασης ληφθούν και
  • καλεί τους Έλληνες πολίτες, ειδικότερα αλλά όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, να αγωνιστούν για την ανατροπή της απαράδεκτης της απόσπασης και να ακυρώσουν τους σχεδιασμούς των αρχαιοκάπηλων συμφερόντων.

Περισσότερα από τον συντάκτη

Σοσιαλιστική Προοπτική

Αφήστε ένα σχόλιο