Δελτία Τύπου Σοσιαλιστική Προοπτική

Δελτίο Τύπου για τα Εθνικά Ζητήματα

Η Σοσιαλιστική Προοπτική έχει αναδείξει εγκαίρως του εθνικούς κινδύνους που θα προκύψουν από τη μονιμοποίηση της οικονομικής και πολιτικής επιτροπείας της χώρας και από την ολοκλήρωση της μεταβολής της σε νεοφιλελεύθερη, ειδική οικονομική ζώνη, αντικείμενο υπερκμετάλλευσης του διεθνούς, υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου.

Απόρροια αυτής της κατ΄ ουσίαν παράδοσης της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακύρωσης της λαϊκής κυριαρχίας είναι το μειοδοτικό ξεπούλημα των στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των κρατικών / δημοσίων υποδομών, η υιοθέτηση μιας εξωτερικής πολιτικής που στο όνομα ενός (υποτίθεται και μόνου) ψευδεπίγραφου ρεαλισμού υποχωρεί ασκόπως από δίκαιες, εθνικές θέσεις και προβαίνει σε σπασμωδικές πρωτοβουλίες και συμμαχίες, αδυνατώντας να τις εντάξει αυτές σε κάποιον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό. Όλα αυτά καταλήγουν τέλος σε μια διεργασία εκμαυλισμού και εκφασισμού (ελπίζουμε ανολοκλήρωτη) του ελληνικού λαού.

Παρά ταύτα, καθ΄όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα της σταδιακής έξαρσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, η Σοσιαλιστική Προοπτική δείξαμε τη δέουσα προσοχή κι επιμονή παρεμβαίνοντας με συγκεκριμένες θέσεις και κριτικές, διατηρώντας την απαραίτητη σοβαρότητα και εγκράτεια, πράγμα τόσο απαραίτητο όταν αναφέρεται κανείς σε εθνικά ζητήματα, το οποίο βεβαίως κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζει την ξεσαλωμένη, μικροκομματική συμπεριφορά της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τους δορυφόρους της.

Δυστυχώς έχουμε πια μπει σε μια νέα φάση όξυνσης των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή με ραγδαία εντατικοποίηση αυτήν την φορά των πιέσεων προς την Ελλάδα. «Ανταγωνιστές» αλλά και «εταίροι» επιδεικνύουν ανυποληψία ως προς βασικές θέσεις της ελληνικής διπλωματίας προκαλώντας σταδιακά τον ευτελισμό πολλών, αν όχι όλων, των πρωτοβουλιών της: (α) κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι που, πέραν του να ονοματίζουν κατά το δοκούν την ΠΓΔΜ, επιμένουν να προσδίδουν τη «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και στους πολίτες της, (β) ο Πρόεδρος της Τουρκίας να προκαλεί κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα θέτωντας ζήτημα Συνθήκης της Λωζάνης και γκρίζων ζωνών και επιμένοντας στην τουρκοποίηση της μειονότητας της Θράκης, (γ) η ακύρωση της γεώτρησης στα κυπριακά χωρικά ύδατα από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, (δ) ο εμβολισμός του σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού στα Ίμια και τέλος (ε) η καταφέστατα στημένη από την πλευρά της Τουρκίας των ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.

Σε αυτήν τη φάση, οι υπεύθυνες πολιτικές δυναμεις της χώρας έχουμε υποχρέωση να πάρουν συγκεκριμένες θέσεις και πρωτοβουλίες. Ως εκ τούτου η Σοσιαλιστική Προοπτική:

  • Καταδικάζουμε την προκλητικότητα της Τουρκικής Κυβέρνησης, η οποία αφού επέβαλε ένα ιδιότυπο καθεστώς ανελευθερίας και καταπίεσης του τουρκικού λαού, επιβιώνει μέσα από τη διεύρυνση της επιθετικότητάς της, καταρχήν προς την Ανατολή εις βάρος αθώων θυμάτων, ακολούθώς εντεινόμενα προς τη Δύση, δηλαδή την Ελλάδα.
  • Σεβόμαστε απολύτως το αναφαίρετο δικαίωμα σε αυτοπροσδιορισμό, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία για κάθε λαό της πολύπαθης περιοχής της Χερσονήσου του Αίμου, του Εύξεινου Πόντου και της Μέσης Ανατολής. Την ίδια όμως στιγμή είμαστε αντίθετοι σε τεχνητές, ανιστόριτες εθνογενέσεις, όπως και στην εκμετάλλευση των πολιτισμικών, θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων από όλους όσους θέλουν να προωθήσουν εθνικιστικά ή αλλώτρια, ξένα οικονομικοπολιτικά συμφέροντα θυσιάζοντας στον ανίερο βωμό των επιδιώξεών τους τις ζωές παιδιών και αδυνάμων.
  • Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμά της σε αξιοποίηση του κοινωνικού, εθνικού πλούτου της. Υποστηρίζουμε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος με προϋπόθεση την αποχώρηση των παράνομων κατοχικών δυνάμεων της Τουρκίας και τη διασφάλιση της ισοτιμίας και ισονομίας όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτου θρησκεύματος ή εθνοπλιτισμικής ταυτότητα.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα. Υπενθυμίζουμε ότι είναι προκλητικά μυωπικό και εθνικά εγκληματικό να υποτάσσει τα δίκαια του ελληνικού λαού σε μικρόνοες πρακτικές που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τη δική της πολιτική επιβίωση. Η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να γίνεται με προχειρότητα, επικοινωνιακά τεχνάσματα και μικροπάζαρα. Τους υπενθυμίζουμε ότι η ευθύνη τους είναι πολύ μεγάλη, ελπίζουμε όχι τόσο απελπιστικά μεγαλύτερη από την αντίληψή τους.

Σε αυτήν την κρίσιμη, ιστορική συγκυρία, η Σοσιαλιστική Προοπτική δηλώνει παρούσα, και επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας μακρόπνοης στρατηγικής για τη χώρα που εκκινεί από τα άμεσα για να φτάσει στον ρόλο και τη συνεισφορά του Ελληνισμού για έναν κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά ισόρροπο κόσμο που ονειρευόμαστε:

  • Απαίτηση της άμεσης επιστροφής των δύο συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, πολύ δε μάλλον χωρις να συνδεθεί με οιονδήποτε τρόπο με την έκδοση των Τουρκών στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.
  • Σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών των κοινοβουλευτικά εκπροσωπούμενων κομμάτων – προφανώς με εξαίρεση της Χρυσής Αυγής – υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να συναποφασισθεί ένα Εθνικό Ψήφισμα που θα απαντά λακωνικά και με σαφήνεια σε όλες τις παρανομες διεκδικήσεις της γείτονας, δηλώνοντας επιπρόσθετα την απαρέγκλιτη απόφαση της Ελληνικής Δημοκρατίας να υπερασπισθεί την Πατρίδα και τα εθνικά δίκαια, όπως και θα διακηρύσσει την ενεργή ουδετερότητά της, τιθέμενη στη διάθεση της εξυπηρέτησης της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιώματων στην περιοχή. Το Εθνικό Ψήφισμα να κατατεθεί προς έγκριση στην Ελληική Βουλή και στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της χώρας.
  • Σχεδιασμός μιας εκστρατείας άμεσων, επίσημων διμερών επαφων των διπλωματικών αρχών της χώρας με όλες τις επίσημες Κυβερνήσεις και Αρχές καταρχήν της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Χερσονήσου του Αίμου και του Ευξείνου Πόντου, στη βάση του περιεχόμενου του ως άνω Εθνικού Ψηφίσματος.

Συμπολίτες και Συμπολίτισσες, είναι προφανές ότι η ανεξαρτησία της Ελλάδας και η κυριαρχία του Ελληνικού Λαού είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανωτέρω, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν παρά μόνο στο πλαίσιο ενός συνολικού εναλλακτικού σχεδίου για την παραγωγική, κοινωνική και πολιτειακή ανασυγκρότηση της χώρας, σε σύγκρουση με τις εξωτερικές και εσωτερικές δυνάμεις που διατηρούν την πατρίδα δέσμια και την κοινωνία παραδομένη στα συμφέροντά τους. Όμως σε κάθε περίπτωση, ως υπεύθυνος πολιτικός φορεας που αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της συγκυρίας, η Σοσιαλιστική Προοπτική καταθέτει την κριτική και πρωτίστως τις συγκεκριμένες προτάσεις της, διατηρώντας ταυτόχρονα σε άμεση προτεραιότητα τον αγώνα της για συνολική πολιτική ανατροπή του αρρωστημένου κατεστημένου.

Περισσότερα από τον συντάκτη

Σοσιαλιστική Προοπτική

Αφήστε ένα σχόλιο