Άρθρογραφία Επικαιρότητα Λοιπά Ενυπόγραφα Άρθρα Πολιτική Σχόλια

Μετά την επόμενη μέρα… (Γράφει η Ελευθερία Κοσμοπούλου)

 

Η στιγμή του κυβερνητικού διαζυγίου, η οποία ήταν αναμενόμενη καιρό, μετά τις θέσεις πού ήδη είχε εκφράσει ο Πάνος Καμμένος αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, έφτασε….

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούσαν ότι το διαζύγιο θα είναι σκληρό. Παρόλα αυτά, από τις εξελίξεις φαίνεται πως οι όροι μάλλον βολεύουν και τις δύο πλευρές.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο πρώην εταίρων, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε, πως ναι μεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Πάνου Καμμένου, ωστόσο θα γίνουν δεκτές και όποιες παραιτήσεις, μόνο αν και εφόσον του υποβληθούν.

Η παραπάνω εξέλιξη ουσιαστικά σημαίνει πως από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός διασφαλίζει την ψήφο εμπιστοσύνης και με ψήφους βουλευτών που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ, για τη συνέχεια της κυβέρνησής του. Παράλληλα, από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, μάλλον διασφαλίζει ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα διατηρεί το όριο των πέντε βουλευτών , άρα και ο ίδιος τον τίτλο του κοινοβουλευτικού πολιτικού αρχηγού.

Και ενδοκομματικά διαζύγια…

Όσον αφορά στο μέλλον κάποιων από τα στελέχη των ΑΝΕΛ, φαίνεται πως και εδώ θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς όπως αναμένεται, η Έλενα Κουντουρά, αλλά και ο Βασίλης Κόκκαλης, πρόκειται να πάρουν διαζύγιο από τον κ. Καμμένο και το κόμμα.

Άλλωστε και στις δηλώσεις του, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της συμφωνίας θα διαγραφούν απο τους ΑΝΕΛ». Μάλιστα, από το στόχαστρο του προέδρου των ΑΝΕΛ δεν έμεινε στο απυρόβλητο ούτε ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται εκτός κόμματος περίπου εδώ και έναν μήνα.

Τα επόμενα βήματα και το βλέμμα στην Κεντροαριστερά

Δεν ήταν λίγες οι πληροφορίες τις προηγούμενες μέρες από πηγές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες τόνιζαν, πως το τέλος της κοινής πορείας με τους ΑΝΕΛ θα αποτελούσε και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε στο υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνηση να τονίσει την πρόθεσή της για πλήρη στροφή προς την κεντροαριστερά, τοποθετώντας νέα πρόσωπα, από τον συγκεκριμένο χώρο στο υπουργικό συμβούλιο.

Άλλωστε, το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θέλει μετ επιτάσεως να ολοκληρώσει την κυβερνητική της ατζέντα, η οποία και περιέχει την ψήφιση των νόμων για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις 120 δόσεις, καθώς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματική αναθεώρησης.

Από τις παραπάνω εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως μάλλον βγαίνει αλώβητος από την ενδοκυβερνητική κρίση, γεγονός που μέλλει να δούμε τις αμέσως επόμενες μέρες….

(www.indicator.gr)

Περισσότερα από τον συντάκτη

Σοσιαλιστική Προοπτική

Αφήστε ένα σχόλιο